Lap Marketing

10 Aplikasi Edit Video Vlog Terbaik Untuk Para Youtubers

Carisinyal.com > Aplikasi 10 Aplikasi Edit Video Vlog Terbaik Untuk Para Youtubers

Tahun 2017 adalah tahun di mana video blog atau yang lebih dikenali dengan nama “Vlog” menjadi trend di Youtube. Ada sejumlah nama Vlogger yang sangat popular di laman web berkongsi video tersebut, mulai dari nama Raditya Dika, Abdullah Muhammad, Karin Novilda, dan masih banyak lagi.
.
.
Tak hanya menjadi trend di kalangan Youtuber saja, banyak masyarakat biasa yang turut membuat Vlog untuk diagihkan kepada teman-temannya dan orang lain.
.
.
Nah, adakah anda juga berminat untuk membuat Vlog? Jika ya, maka anda perlu menyemak ulasan mengenai aplikasi edit video Vlog terbaik ini. Aplikasi ini nantinya akan sangat berguna untuk membuat Vlog anda menjadi kelihatan lebih baik & menarik.
.
.

10 Aplikasi Edit Video Vlog Terbaik untuk HP dan PC 2017

.
.
1. Screencast-O-Matic
.

.
Vlog tidak harus selalu mengandungi aktiviti anda sehari-hari. Anda juga boleh membuat Vlog berupa tutorial untuk melakukan aktiviti di komputer. Misalnya, cara mengedit foto atau cara memuat naik video ke Youtube. Untuk membuat Vlog sejenis ini, anda tidak memerlukan kamera.
.
.
Cukup kunjungi laman web Screencast-O-Matic dari pelayar anda. Melalui laman web ini, anda boleh merakam segala aktiviti anda di skrin komputer. Ingin merakam video ketika bermain game seperti PewDiePie? Gunakan saja Screencast-O-Matic!
.
.

2. iRig Mic and iMovie Editing for iPhone
.


.
Bila anda mempunyai iPhone, maka anda tidak terlalu memerlukan aplikasi edit video Vlog. Kamera iPhone, terutama siri iPhone 5 ke atas, mempunyai kualiti yang sudah sangat mumpuni untuk membuat Vlog. Dengan iPhone, anda boleh membuat Vlog yang lebih baik dan kelihatan profesional.
.
.
Gunakan iRig mikrofon bila anda ingin mendapat kualiti audio terbaik untuk Vlog anda. Nah, selepas anda merakam video blog, kini masanya untuk mengedit video tersebut. Untuk editing video, anda boleh bergantung kepada iMovie , aplikasi bawaan dari iPhone, untuk menambah tajuk, backsound , atau peralihan.
.
.
3. Google Plus Live Hangouts
.


.
Google Plus adalah penyelesaian yang paling mudah untuk membuat video blog. Apabila anda sudah mempunyai akaun Google Plus, maka anda boleh membuat siaran langsung yang akan ditonton oleh ramai orang melalui Hangouts on Air.
.
.
Akan tetapi, mulai tarikh 12 September 2016 lalu, Hangouts On Air sudah dipindah ke Youtube Live. Hal ini tentu lebih menguntungkan bagi anda. Pasalnya, ketika anda membuat siaran langsung berupa Vlog anda di Youtube, maka siaran tersebut boleh disaksikan oleh berjuta-juta pengguna Youtube lain.
.
.
4. Corel Video Studio
.


.
Corel Video Studio adalah rahsia mengapa Vlog para Youtuber kelihatan begitu profesional. Ya, aplikasi mengedit video Vlog yang satu ini memang telah banyak digunakan oleh para Vlogger di pelbagai negara, termasuk Malaysia. Perisian ini akan membantu anda untuk mengedit video agar terlihat lebih baik dan smooth.
.
.
Corel Video Studio sudah dilengkapi dengan pelbagai jenis muzik yang boleh dipakai sebagai backsound Vlog anda. Anda hanya perlu melakukan sedikit pekerjaan saja ketika mengedit video dengan Corel Video Studio ini. Setelah selesai mengedit, anda boleh terus memuat naik video tersebut ke Youtube atau Facebook melalui program ini.
.
.
5. Sony Movie Studio Platinum Suite 14
.


.
Apabila anda menggunakan Sony Movie Studio Platinum Suite 14 untuk mengedit Vlog, maka anda hanya menjumpai 2 mode, yakni simple dan advanced . Mode edit simple adalah pilihan yang tepat untuk melakukan editing asas untuk Vlog anda. Bahkan, editing dengan pandangan yang simple ini sangat cepat sehingga anda boleh segera meng-upload video tersebut.
.
.
Sementara itu, jika anda ingin Vlog anda kelihatan lebih profesional, gunakan mode advanced . Mod ini membolehkan anda untuk membuat video dengan beberapa kesan, mengedit video 4K, menggunakan composite, dan memakai color-correction tools untuk mencipta pandangan Vlog yang lebih smooth.
.
.
6. Adobe Premiere Elements 15
.


.
Program untuk editing Vlog lain yang sangat patut untuk dipertimbangkan adalah Adobe Premiere Elements 15. Melalui software yang satu ini anda boleh memberi label pada Vlog anda dengan sangat mudah. Semua ciri-ciri yang ditawarkan oleh Adobe Premiere Elements 15 ini sangat bermanfaat.
.

Adobe Premiere Elements 15
.
Anda boleh membuat slow motion , gerakan cepat, atau membuat satu hingga lebih warna pop dalam sebuah adegan, manakala selebihnya dibuat hitam-putih. Adobe Premiere Elements 15 membolehkan anda untuk mengedit dan melihat rakaman sehingga video 4K. Bahkan, perisian ini turut memberikan pelbagai kesan visual yang boleh membuat Vlog anda kelihatan istimewa.
.
.
7. Final Cut Pro X
.

Final Cut Pro X
.
Ingin Vlog yang anda buat dilihat pro seperti milik Vlogger ternama, Casey Neistat dan Zoella? Gunakan saja software editing video untuk Mac, iaitu Final Cut Pro X. Aplikasi yang satu ini tidak hanya memiliki pelbagai ciri-ciri, tetapi juga mempercepatkan aliran kerja editing sehingga anda boleh menyelesaikan Vlog lebih cepat dan boleh segera dimuat naik ke Youtube.
.
.
Belum tahu cara menggunakan Final Cut Pro X? Anda boleh melawat laman web Apple. Di sana, anda juga boleh mempelajari pelbagai ciri-ciri yang terdapat di dalam perisian ini. Apple turut memberikan free trial Final Cut Pro X selama 30 hari sebagai pertimbangan anda untuk membeli software ini.
.
.
8. PocketVideo
.

PocketVideo
.
Perlu aplikasi untuk buat video melalui Android ? Anda boleh memuat turun PocketVideo di Google Play Store. Aplikasi edit video Vlog yang satu ini memberikan kemudahan kepada para Vlogger untuk mengedit video secara terus dari smartphone mereka.
.


.
PocketVideo boleh menyunting video dengan tempoh sehingga 10 minit. Menambah kesan, tulisan, atau muzik boleh dilakukan dengan menggunakan aplikasi ini. Setelah selesai mengedit video, anda boleh terus membahagikan Vlog anda ke Youtube, Facebook, dan sejumlah media sosial lain dari PocketVideo.
.
.
9. KineMaster – Pro Video Editor
.

KineMaster-Pro
.
Salah satu aplikasi Android yang boleh dimanfaatkan untuk mengedit Vlog adalah KineMaster – Pro. Pasalnya, aplikasi ini menyediakan pelbagai ciri-ciri yang boleh mengubah video blog anda agar kelihatan lebih profesional.
.

KineMaster-Pro
.
Ada multilayer untuk video, gambar, pelekat, dan tulisan tangan dalam klip video. Anda boleh mengeraskan atau mengecilkan audio pada video anda melalui KineMaster – Pro. Tetapkan warna dan kecerahan video melalui aplikasi ini. Bahkan, KineMaster juga menawarkan kesan peralihan 3D.
.
.
10. Adobe Premiere Clip
.

Adobe Premiere Clip
.
Tidak sempat mengedit Vlog melalui PC, tetapi anda sudah fanatik terhadap software editing sejenis Adobe? Tak masalah kerana anda boleh mendapatkan Adobe Premiere Clip di telefon pintar Android atau iOS.
.

Adobe Premiere Clip
.
Walau tampak sederhana, tetapi Adobe Premiere Clip menyediakan semua yang anda perlukan untuk mengedit Vlog, seperti menambah muzik dan menetapkan volumenya, sampai dengan menetapkan warna dan pencahayaan video. Hingga saat ini Adobe Premiere Clip sudah berjaya mendapat rating 5.0 di Google Play Store.
.
.
Berminat menjadi Vlogger? Cadangan aplikasi edit video Vlog ini boleh membantu anda untuk menjadi Vlogger yang berjaya. Nah, kalau anda peribadi lebih menyukai aplikasi mengedit video melalui PC atau Android? Tulis jawapan anda di ruang komen di bawah ini, ya!.
.
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *